Nyhet -
Så når Yrkesgymnasiet i Gävle en examensgrad på 100 %
Yrkesgymnasiet i Gävle har en examensgrad på 100 % och i princip alla elever får jobb direkt efter examen. – Vi arbetar mycket med relationer. Det är vår byggsten på Yrkesgymnasiet Gävle. Skapar vi en god relation med våra elever och får dem att känna sig sedda, bekräftade och ha ett sammanhang i skolan så har vi vunnit så mycket. Vill de vara i skolan och umgås med oss så går inlärningen av bara farten, säger Linda Swedén, rektor.
Lärlingseleverna på Yrkesgymnasiet är Sverigeledande när det gäller måluppfyllelse för gymnasiala yrkesutbildningar. Och 9 av 10 får jobb inom kort efter examen. Den här artikeln är en del i en artikelserie om skolornas framgångar och arbetet bakom.
På Yrkesgymnasiet Gävle kan du läsa till elektriker, frisör, byggnadsarbetare, målare och undersköterska – bland mycket annat. Här ligger examensgraden på 100 % och skolan jobbar hårt tillsammans md APL-samordnare för att hitta rätt praktikplats till varje elev.
– Vi arbetar mycket med matchning. Vi har ett etablerat kontaktnät med våra APL-platser som tar emot elever från oss varje år. Vi har stor kännedom om vilka egenskaper som de efterfrågar hos våra elever. Utifrån detta så lär mentorerna känna sina elever, och tillsammans med vår duktiga APL-samordnare så matchar vi företag med rätt elev för att få en så lyckad kombination som möjligt, säger Linda Swedén.
I princip alla elever får jobb efter examen – och de flesta på sina praktikplatser.
– Vi brukar säga till våra nyblivna årskurs ettor att de nu har en treårs provanställning där de har alla möjligheter att göra misstag, lära sig och visa att de vill. Vi försöker i den mån det går att placera våra elever på arbetsplatser där de har chans till anställning under sista terminen så att de på ett enkelt sätt bara kan fortsätta in i arbete efter studenten, säger Linda Swedén.
Hur jobbar ni för att hitta bra praktikplatser?
– Kommunikation och transparens. Vi vill att alla våra elever ska känna sig lyckade och få en så bra utbildning som möjligt, samtidigt som vi vill att samtliga av våra samarbetsföretag ska känna att de gör ett bra jobb och känner sig uppskattade – samtidigt som att de ska få möjlighet att forma sin eventuellt kommande arbetskraft. Med det tänket måste man ha en nära relation med företagen, vara tydlig i förväntningar och ha en tät kommunikation. Vi måste våga vara transparenta med vilken elev de får till sig, vilka eventuella anpassningar eleven kan tänkas behöva och vara lyhörda på om vår matchning inte lyckats. Och det händer ju såklart då och då, säger Linda Swedén och fortsätter:
– Det är tufft att gå en lärlingsutbildning, vi ställer höga krav på ungdomarna, som redan vid 16-årsåldern slängs ut i verkligheten. Och vi ställer också höga krav på våra APL-platser, det krävs en hel del att utbilda och forma en osäker ungdom – men i de flesta fallen så blir det en härlig resa för båda partner.